top of page
Paddenstoelen bosbad
Paddenstoelen bosbad

do 30 nov

|

Bellegembos, 8510 Kortrijk, België

Paddenstoelen bosbad

Vervlochten leven!

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken

Datum - tijd - locatie

30 nov 2023, 13:30 – 16:30

Bellegembos, 8510 Kortrijk, België

Over deze activiteit

Als we denken aan een bos, denken we in de eerste plaats aan bomen.

Maar bomen hebben een onafscheidelijke en belangrijke partner om het ecosysteem van het bos levend te houden: de schimmels die een gigantische netwerk vormen in de bosbodem. De paddenstoelen zijn dan weer de prachtige vruchten van deze schimmels. In de vochtige, maar nog niet zo koude energie van de herfst tieren paddenstoelen welig.

Schimmels of zwammen ruimen bijna alle organische materiaal op dat op de grond valt. Door dit afbraakproces komen voedingstoffen vrij in de bodem voor bomen (en planten). De bomen leveren dan weer de nodige suikers aan de schimmels. Dat boom en paddenstoel samenwerken is van levensbelang voor beiden. Door even gericht stil te staan bij deze symbiose, kunnen we leren om organismes niet als individuele, gescheiden elementen te beschouwen. Alles hangt op de één of andere manier wonderlijk samen en vormt een prachtig vervlochten geheel.

Met de paddenstoelen als inspiratie, kan je jezelf in dit bosbad weer gevoelig maken voor elke wonderlijke samenhang in de natuur en invoelen bij je eigen verbondenheid met alles wat is. Je grondt jezelf in dezelfde bodem als het netwerk van schimmeldraden en boomwortels. Je bewondert de herfstige aanblik van bomen en de glorieuze aanwas van paddenstoelen. Je luistert naar de subtielere geluiden van de grote en kleinere organismen in het bos. Je ademt je longen vol met de heerlijke, vochtige aardse geur. Je vindt ongekende rust en ontspanning. Het bos brengt je bij jezelf en bij je eigen plaats in het grotere geheel.

Deelname: 33€ p. pers. incl. afsluitende bosthee en iets lekkers.

In kleine groep: maximum aantal deelnemers: 6 personen.

Het bosbad gaat door vanaf 1 ingeschreven persoon.

Na inschrijving ontvang je alle praktische informatie in je mailbox.

Deel dit natuurmoment

bottom of page