top of page
Bos
Logo nietsdanZIJN BLAUW.jpg

bosbaden - shinrin-yoku

Maak kennis met shinrin-yoku oftewel bosbaden ...

Het is  algemeen geweten dat vertoeven in de natuur en specifiek in het bos ons goed doet. Precies dit idee gaan we volgen en daarom ruim tijd maken om ons volledig over te geven aan de pracht van het bos, aan het moment van het jaar en aan wat dat bij ons teweeg brengt.

Het 'bad' in 'bosbad' nemen we dus figuurlijk, want het is in de energie van het bos waarin we een bad gaan nemen.

Een 'bosbad nemen' is dus niets meer dan tijd doorbrengen in het bos. Die tijd spendeer je echt volledig en alleen maar aan het aanwezig zijn in de omgeving. Dat doe je door je zintuigen volledig te activeren en alles om je heen in je op te nemen en op je te laten inwerken. 

Je laat je helemaal tot rust komen met behulp van het bos. En dat brengt je weer dichter bij je diepste zelf.

blad

Al het goede van een bosbad op een rijtje ...

 • Volledig aanwezig, hier en nu! De prachtige natuur bezit de kracht om je weer liefdevol in het huidige moment te brengen als je in haar gezelschap vertoeft en interageert met haar elementen. 

 • Stil en in je aangename, natuurlijke ritme! Aansluiten op de energie in de natuur brengt een helende verstilling teweeg, en brengt je als mens terug in een vertraagd ritme, dat als een veel natuurlijker ritme aanvoelt.

 • Je lichaam gegrond en in balans! Waardevolle tijd doorbrengen in het bos zal je sowieso diep aarden, waardoor je makkelijker je balans terug vindt.

 • Terug één met het geheel! Omdat je je verbinding met de natuur herstelt, ontsluier je opnieuw het besef dat je zelf ook een onderdeel van die natuur bent.

 • Vol verwondering en betoverd door alle schoonheid en magie van het leven! Door langere tijd stil te staan bij de kleine en grotere aspecten van het bos, laten we als vanzelf terug kinderlijke verwondering en betovering toe. Gevoelens van liefde, ontzag, verwondering, etc... laten we makkelijker toe tijdens of na een bosbad. Deze gevoelens hebben een hoge frequentie en dragen bij aan ons welzijn en welbehagen.

 • Terug verbonden met wie je echt bent! Een bosbad brengt een zodanige diepe rust en onstpanning, dat je opnieuw duidelijk ziet wat echt belangrijk is voor jou. Je intuïtie wordt aangescherpt en uiteindelijk brengt een bosbad je altijd weer dichter bij jezelf.

Leaves_edited.png
IMG_7562.jpeg

Praktisch

Voor een bosbad neem je ruimschoots de tijd. Elk bosbad mag zo'n 2,5 tot 3 uur duren. Vaak heb je die tijd echt nodig om weer helemaal in je natuurlijke ritme te komen. 

 

De weersomstandigheden maken niet uit, een bosbad gaat bijna altijd door. Dus ook bij regen, en zelfs bij sneeuw en kou. Elke omstandigheid is altijd precies zoals het moet zijn en kan bijdragen tot een ervaring die precies klopt voor elke deelnemer. Enkel bij heel hevige windstoten of bij storm wordt de sessie verplaatst naar een latere datum. 

We gaan het bos in met een kleine groep van maximaal 6 deelnemers. Ik houd de groep bewust zo klein om met iedereen voldoende rekening te kunnen houden en te kunnen zorgen voor een persoonlijke aanpak. Je wandelt, maar vaak leg je slechts een heel kleine afstand af tijdens een shinrin-yoku workshop. Je staat vaak stil en vaak nodig ik je uit om te zitten of te liggen midden in het bos. Het is dan ook aangewezen om iets mee te nemen om het je comfortabeler te maken op de bosgrond: een dekentje, een matje, ...

Als bosbadgids zorg ik voor persoonlijk samengestelde thee en een lekkere versnapering, waarmee we het bosbad kunnen afsluiten tijdens een gezamenlijk thee-moment. Symbolisch nemen we zo alle indrukken en inzichten uit het afgelopen bosbad via de thee in ons (lichaam) op.

Je bijdrage als deelnemer bedraagt 33 euro, vooraf te betalen bij inschrijving of voor aanvang van het bosbad. De thee en de versnapering is hierin uiteraard inbegrepen

Leaf_edited.png

Shinrin-yoku agenda

Een bosbad kan in elk seizoen, het hele jaar door.  Elk seizoen heeft iets moois te bieden en alle omstandigheden zijn altijd perfect zoals ze zouden moeten zijn.

Kan je meerdere personen bij elkaar krijgen, dan kunnen we een datum vastleggen buiten deze agenda om.

 • Bosbad in het mosbos
  Bosbad in het mosbos
  do 30 mei
  Bellegembos, 8510 Kortrijk, België
  30 mei 2024, 18:30 – 21:30
  Bellegembos, 8510 Kortrijk, België
  30 mei 2024, 18:30 – 21:30
  Bellegembos, 8510 Kortrijk, België
  Het bos in miniatuur!
  Delen
 • Bosbad in de vroege 'gouden' uren
  Bosbad in de vroege 'gouden' uren
  do 06 jun
  Mortagnebos, 8554 Zwevegem, België
  06 jun 2024, 07:00 – 10:00
  Mortagnebos, 8554 Zwevegem, België
  06 jun 2024, 07:00 – 10:00
  Mortagnebos, 8554 Zwevegem, België
  De start van een perfecte dag!
  Delen
 • Volle maan wandeling juni
  Volle maan wandeling juni
  vr 21 jun
  Mortagnebos, 8554 Zwevegem, België
  21 jun 2024, 21:45 – 23:45
  Mortagnebos, 8554 Zwevegem, België
  21 jun 2024, 21:45 – 23:45
  Mortagnebos, 8554 Zwevegem, België
  De magie van de volle maan in het bos.
  Delen
Thierry2.jpg
Thierry1.jpg
Anker agena

Bosbaden op verzoek

Een shinrin-yoku workshop kan je ook boeken op verzoek, en dus buiten bovenstaande agenda.

Als je zelf een gezelschap van minstens 3 personen kan samenstellen, dan kunnen we samen een bosbad plannen op een datum en tijdstip, die voor iedereen past. 

Dit begeleide bosbad is dan exclusief voor jouw gezelschap. 

 

Mogelijke locaties in Bellegembos (Bellegem-Kortrijk) of Mortagnebos (Zwevegem).

Leaf         _edited.png
IMG_7573.jpeg
Leaf           _edited.png

Blijf op de hoogte van komende bosbaden:

Bedankt voor het abonneren!

De bossen ... en hun stemmen!

Als bosbadgids treed ik het bos tegemoet als een vriend en als een bewustzijn om mee samen te werken. Elk bos is een bewustzijn met een specifiek en individueel gevoel. Hoewel je het bewustzijn van het bos meer als collectief moet zien, kan het karakter ervan als heel specifiek en in die zin als individu aanvoelen. Met eigen karaktertrekken, eigenaardigheden, talenten en eigenschappen. Daarom werk ik  - als een gids uit de Shinrin-Yoku Academy - enkel met bossen die ik heel goed ken, het is een soort partnerschap, waarvan de verbinding alsmaar dieper wordt uitgewerkt. Ik moet de 'stem' van het bos kunnen horen. Het is mijn missie om te vertalen wat het bos ons wil 'vertellen'.

Ik begeleid bosbaden in twee bossen die bij me in de buurt liggen en waar ik in de afgelopen jaren een persoonlijke band mee heb opgebouwd. Deze liggen in een erg verstedelijkt en verder uiterst versnipperd en bosarm gebied. Net hier wil ik mensen opnieuw in contact brengen met de stem van het bos, de stem die zachtjes naar huis haalt.

 

Bellegembos ligt langs de Doornikserijksweg (N50) tussen Bellegem en Kooigem, zo'n 5-tal kilometer van Kortrijk. Hoewel niet erg groot (ca. 15 ha), heeft het een zeer divers karakter, omdat het bestaat uit een heuvel- en uit een vallei-gedeelte. Bellegembos heeft de stem van de oudere, wijze. Haar karakter is complex en niet altijd makkelijk te doorgronden, maar haar wijsheid is een ware schat. 

Mortagnebos is een zeer jong bos dat zo'n 50 jaar geleden nog landbouwgebied was en ligt in Sint-Denijs, een deelgemeente van Zwevegem. Mortagnebos is speels, vrolijk en licht van karakter. Het speelbos van beuken is als een kring van moeders, met een dik bladerdak waaronder je wordt gekoesterd. Ver genoeg uit de buurt van drukke wegen en industrie heeft het bos veel waarde als bosbadbos doordat het er vaak heerlijk stil is.

"Alle bossen hebben hun eigen persoonlijkheid. Daarmee heb ik het niet alleen over de duidelijke verschillen zoals hoe een Engels bos anders is dan een Centraal-Amerikaans regenwoud ... ze hebben ook hun eigen geruchten, hun specifiek geluid, hun eigen ritselende gefluister en geuren. Een stem is hoorbaar wanneer je hun grondgebied betreedt die je niet kan verwarren met een stem die je ergens anders zou horen, een stem die eigen is aan die specifieke bomen, een individuele stem en niet de stem van de soort."  (Charles de Lint in The Onion Girl - eigen vertaling)

Leaves   _edited.png

Reacties van eerdere deelnemers:

IMG_3859.JPG

"Dit voelde als thuiskomen. Thuiskomen in het bos, in de natuur maar ook vooral in jezelf. Zoveel dingen waar we anders zomaar aan voorbij zouden lopen - met onze immer drukke hoofden - ga je tijdens een bosbad helemaal anders zien. Echt zien. Met al je zintuigen wagenwijd open. Dit was puur genieten!"

Tiny V.

Neem contact op

Logo nietsdanZIJN BLAUW.jpg

Thierry Van Den Bussche - nietsdanZIJN

Sint-Rochuslaan 75, 8500 Kortrijk

thierry@nietsdanzijn.be 

+32 496 93 80 62

 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon

Bedankt voor de inzending!

bottom of page